spacer
Logo INTER-ESSE
spacer

 

Mindfulness bij Shila

 

Mindfulness of aandachtstraining wordt al duizenden jaren toegepast door aanhangers van allerlei vormen van boeddhisme.
Deze aandachtstraining wordt beschouwd als specifiek Boeddhistisch en voert de beoefenaar tot de visie en kennis van het bestaan zoals dit werkelijk is.

 


mindfulness - Shila
Een vaardigheid in aandacht en houding.
Mindfulness is een vaardigheid in aandacht en houding en dit is te leren!
Daar is tijd en oefening voor nodig en vooral een houding van niet oordelende observatie, die bevordert dat je leert uit wat je meemaakt.
Als je bijvoorbeeld tijdens het oefenen merkt dat je aan iets anders denkt, merk dat dan op zonder dat te veroordelen.

 

Anders omgaan met sensaties, gevoelens en gedachten.
Sensaties, gevoelens en gedachten komen langs in wat Jon Kabat-Zinn de stream of consciousness noemde. Ze komen en ze gaan weer. Het is begrijpelijk dat onaangename sensaties, negatieve gevoelens en gedachten niet welkom zijn.
Je zou het liever niet voelen en denken, maar als deze er wel zijn, wat dan?
Je zelf dwingen om pijn niet te voelen? Of opgaan in sombere gevoelens en negatieve oordelen over jezelf en daar 100% in geloven als een soort automatisme?
Verbieden en oordelen dat je verboden gedachten niet mag denken, of oordelen dat je zo nu eenmaal bent?
Helpt dwingen, verbieden, oordelen? Vaak niet en dan is het met mindfulness mogelijk te leren om anders om te gaan met die sensaties, gevoelens en gedachten. Je leert dan een andere houding te vinden ten aanzien van wat zich zo in jou afspeelt. Namelijk een observerende houding ten aanzien van de sensaties, gevoelens en gedachten die komen en gaan in een stream of consciousness.
mediation